Az eredeti recept is nagyon finom (nagynéném specialitása), de én felturbóztam egy kis naranccsal és mandulával. Karácsony reggeli kávéhoz nélkülözhetetlen!
Hozzávalók:
450 g liszt
350 g porcukor
150 g méz
3 tojás
1 csapott evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
2-3 evőkanál mandulaforgács
1-2 evőkanál kandírozott narancs
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
1 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 evőkanál étkezési keményítő
A lisztet 200 g porcukorral, a fűszerkeverékkel, sóval és szódabikarbónával alaposan elkeverjük.
Közepére mélyedést készítünk, ebbe tesszük a mézet, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját, végül a mandulát és a narancsot.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát és letakarva, szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetjük.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és különböző formákat szúrunk ki belőle.
180°C-ra előmelegítjük a sütőt.
A süteményt sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A megmaradt tojásfehérjét félkeményre verjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítővel elkevert maradék (150 g) porcukrot, végül pedig a citromlevet.
A mázat erős nejlonzacskóba töltjük, aminek a végét picit kivágjuk. Ezzel rajzolunk mintát a kihűlt mézeskalácsfigurákra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése