2012. december 16., vasárnap

Asztrológus, ha mézeskalácsot süt...

...akkor ez az eredmény kerekedik...
Az eredeti recept is nagyon finom (nagynéném specialitása), de én felturbóztam egy kis naranccsal és mandulával. Karácsony reggeli kávéhoz nélkülözhetetlen!

Hozzávalók:
450 g liszt
350 g porcukor
150 g méz
3 tojás
1 csapott evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
2-3 evőkanál mandulaforgács
1-2 evőkanál kandírozott narancs
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
1 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 evőkanál étkezési keményítő

A lisztet 200 g porcukorral, a fűszerkeverékkel, sóval és szódabikarbónával alaposan elkeverjük.
Közepére mélyedést készítünk, ebbe tesszük a mézet, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját, végül a mandulát és a narancsot.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát és letakarva, szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetjük.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és különböző formákat szúrunk ki belőle.
180°C-ra előmelegítjük a sütőt.
A süteményt sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A megmaradt tojásfehérjét félkeményre verjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítővel elkevert maradék (150 g) porcukrot, végül pedig a citromlevet.
A mázat erős nejlonzacskóba töltjük, aminek a végét picit kivágjuk. Ezzel rajzolunk mintát a kihűlt mézeskalácsfigurákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése