2012. december 30., vasárnap

Sós pisztáciás kocka

Zsuzsi, drága, hogy ne csak édes legyen az élet, hanem egy csipetnyit pisztáciás is...

Hozzávalók:
100 g sós, hámozott pisztácia
(pisztácia helyett tehetünk bele sós mandulát, kesudiót is)
500 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
250 g vaj
150 g juhtúró
150 g reszelt sajt
2,5 dl tejföl
2 tojás
kb. 1 teáskanál só (a juhtúrót először kóstoljuk meg, mert ha nagyon sós, kevesebb só kell a tésztába)

A pisztáciát késsel vágjuk durvára.
Morzsoljuk össze a lisztet, a sütőport, a sót, a kockákra vágott vajat és a juhtúrót.
Keverjük hozzá a sajtot, a tejfölt, a tojások sárgáját és a pisztácia felét. Alaposan dolgozzuk össze, majd a tésztát fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A tésztát nyújtsuk ki úgy másfél centi vastagra és vágjuk fel kisebb kockákra.
(Szaggathatunk belőle pogácsákat, csillagokat, de hosszú csíkokra vágva perecformába is hajtogathatjuk.)
Kenjük meg a lazán felvert tojásfehérjével és szórjuk rá a maradék pisztáciát.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 15-20 perc alatt süssük aranysárgára.
az idei karácsonyt a távoli, indián unokaöcsémmel töltöttem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése