2013. április 24., szerda

A gyorskaja újraértelmezése

A gyorskajáról nekem leginkább a készen vásárolt hamburger jut az eszembe, az otthon előállíthatók közül pedig a zacskós leves. Előbbit csak végszükség esetén eszem, utóbbit pedig még akkor sem.
Minek is áldoznék 10 percet egy pocsék levesre, mikor plusz tíz perccel hosszabb idő alatt zacskóíz-, vegeta- és tartósítószermenteset is ehetek?
Hétköznapokon különben sem töltök sokkal több időt a főzéssel, rengeteg 20-30 perces kaját tudok. Igaz, ilyenkor nem magam gyúrom a spagettit, hanem előregyártott tésztát használok és a mártást is hámozott, konzerv paradicsomból készítem.
Félreértés ne essék nem a gyorsételek ellen vagy mellett akarok agitálni, lehetne ezt nálam tudatosabban vagy kevésbé tudatosan is csinálni. Mindenki tegye úgy, ahogy ideje, pénze, kedve, hite engedi. Ez csupán a tegnapi ebéd által ihletett gondolat...

Kipróbáltam már számtalan előre dobozolt vagy félkész élelmiszert - legtanulságosabb tévedésem a palacsinatapor volt. De végeredményben mindegyikről az derült ki, hogy otthon sem lehetetlenség elkészíteni ezeket őket. Sőt, finomabbak, egészségesebbek, ízletesebbek, mint a poros, dobozos verziók.
Sok esetben azonban a kényelem ígéretével a reklámok nagyon meggyőzőek tudnak lenni. Ahelyett, hogy főzni tanítanák az embert, rapid alternatívákat kínálnak.
Pedig világszerte nézettségi csúcsokat döntenek a főzös műsorok. Svédországban főidőben "vacsoracsata" zajlik, reggelente receptötletekkel árasztják el a nézőknek, ezen kívűl még legalább három állandó svéd szakácsműsor is fut, s hozzá jönnek még a közkedvelt angolok, Oliver, Ramsay, satöbbi.
Ehhez képest a statisztikák elképesztő ellentmondása szerint egy átlag háziasszony napi 4-7 (!) percet tölt a konyában főzéssel. Ennyi idő kell ahhoz, hogy kicsomagolja, mikróba tegye és tányérra porciózza a család vacsoráját.

A fenti fotón kagylóleves látható. Jó, ehhez is dobozos hallevest használtunk, de a kagyló friss volt, még mozgott. Az előtte-utána felvétel között pontosan 11 perc telt el.
Forró volt, isteni, laktató, hozzá fűszervajas pirítóst ropogtattunk. Nem is kellett második fogás.
Ja, és kimondottan gyors kaja volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése