2013. április 12., péntek

Sonkás gombóc

Skandinávia közelebb van Zalához, mint azt gondolnánk. Legalábbis bizonyos gasztronómiai értelemben.
Nyugati megyénkben létezik ugyanis egy darált pörkölthússal töltött étel, aminek az alapja az a burgonyás tészta, amit a szilvás gombócról vagy a gnocciról jól ismerünk. Azonban ebben az esetben a kifőzött gombócokra nem zsemlemorzsa, hanem pörköltszaft kerül.
Ezt a hagyományos receptet  Duende "húsvétiasította" úgy, hogy a maradék főtt sonkát csomagolta bele.
Erről a verzióról pedig kiderült, hogy a svédek is ismerik, ők pirított hagymával elkevert, darált füstölt karajt tesznek bele és olvasztott vajba hempergetik.
Így én - félúton Egerszeg és Stockholm között - lazán legyűrtem a csekély 1393 kilométernyi távolságot.
Kicsit innen, kicsit onnan merítettem ötletet, míg végül megszületett a saját zalai-svéd sonkás gombóc receptem.
Recept a Mindennapi nő oldalán.
töltelékek várják a csomagolást

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése