2010. szeptember 12., vasárnap

Klasszikus alapok: Pizza

Ha szinte üres a hűtő, ha nincs semmi ötlet vagy nincs túl nagy kedv az ebéd, illetve vacsorakészítéshez, ha váratlan vendégek esnek be, ha meccs van a tévében vagy egy jó film a dvd lejátszóban, a tökéletes megoldás: a PIZZA!
Annyi idő alatt készül el, mint amennyi idő alatt a rendelt pizzát kiszállítják. És sokkal-sokkal finomabb!

Hozzávalók a tésztához:
fél bögre meleg tej
1 tk. cukor
fél cs. szárított élesztő
kb. 12 ek. liszt
1 tk. só
1 ek. olíva olaj
kevés meleg víz


1.
A tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, majd félretesszük pihenni, amíg az élesztő dolgozik.
2.
Egy nagyobb tálban 8-9 ek. lisztet  a sóval, a felfutott élesztővel, az olajjal és annyi vízzel összekeverjük, hogy az alapanyagok lágy masszává összeálljanak.
3.
Gyúrni kezdjük, és a maradék lisztet fokozatosan hozzádolgozzuk. 5-10 percnyi gyurmázás után rugalmas, puha, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Gömböccé formázva, liszttel meghintve, folpack-kal lefedve meleg helyen állni hagyjuk egy fél órán át.
4.
Amíg kel a tészta, előkészítjük a szószt és a feltéteket.
5.
Ha a tészta kétszeresére dagadt, kiütögetjük belőle a levegőt, kinyújtjuk vagy kézzel kihúzzuk és tepsibe simítjuk. Ha teflonbevonatú pizzasütőlapunk van, azt is érdemes hajszálvékonyan kiolajozni. Ha sima tepsit használunk, béleljük sütőpapírral. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Tejfölös szósz pizzához:
3-4 ek. tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, 2 tekerésnyi bors
petrezselyem, bazsalikom
1 ek olívaolaj

 Az olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, levesszük a tűzről és még melegen belekeverjük a tejfölt és a fűszereket.

Paradicsomos szósz pizzához:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 kk. mustár
só, bors, petrezselyem, bazsalikom
csipet cukor
olívaolaj
ketchup
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és a fűszereket. Lassú tűzön összefőzzük. Szükség esetén egy kis cukorral ízesítjük. Kevés ketchupot adunk hozzá, és 5 perc alatt készre főzzük. Ha krémes állagú szószt szeretnénk, turmixoljuk.

2 megjegyzés: