2010. szeptember 1., szerda

Mexikó ihletése: Chilis-babos hús

Ebben a sarkvidéki klímában valami igazán fűszeres-napfényes ízre vágytam. Ha Mexikó forróságát nem is, de a hangulatát mégiscsak idevarázsoltam...

Hozzávalók:
30 dkg apróra vágott hús (csirke, sertés vagy marha)
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
fél piros édes és fél csípős zöldpaprika
1,5 doboz fehér bab
200 g mirelit csemegekukorica
só, bors, kömény
chili, piros paprika
petrezselyem, kakukkfű
1 tk. mustár
1 ek. ketchup
olaj

Köretnek:
2 nagyobb krumpli
grill fűszerkeverék

tejföl és reszelt sajt a tálaláshoz

1.
A megtisztított hagymát vékony félkarikákba vágjuk, olajon üvegesre dinszteljük.
2.
A húst a hagymán a fokhagymával fehérre pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és kevés vízzel felöntve, lassú tűzön háromnegyed-készre készre pároljuk.
3.
Közben drótkefével megsikáljuk, majd alaposan megmossuk-szárítjuk a krumplit. Nyolc darabba vágjuk, és forró olajban, közepes lángon, fedő alatt puhára sütjük.
4.
A húshoz hozzáadjuk a babot és felengedés nélkül a kukoricát. Kóstoljuk, és ha szükséges tovább fűszerezzük. Lassú tűzön készre főzzük.
5.
A krumplit fedő nélkül, nagy lángon, grillfűszerrel és sóval megszórva ropogósra pirítjuk.
6.
A kész húst tejföllel és reszelt sajttal, illetve a sült krumplicsónakokkal tálaljuk.

2 megjegyzés: