2010. szeptember 29., szerda

Nosztalgiaebéd: Bableves füstölt kolbásszal

Gyerekkori hangulatot idéző ebédem volt ma.
Lélekben most is a nyári konyha hokedlijén ültem (kissé vacogva, mert hát fűtés annyi volt, amit főzés közben a gáztűzhely árasztott), mama elém tette a forró levest, kenyeret szelt hozzá, és csak beszélgettünk, beszélgettünk, sosem untuk meg...

Hozzávalók:
25 dkg szárazbab
egy fél szál füstölt kolbász
2 szál sárgarépa
1 db fehérrépa
1/4 zellergumó
2 db krumpli
1/4 paradicsom, fél paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 húsleveskocka
só, bors
petrezselyem, fűszerkömény, majoránna, zellerlevél
olaj
liszt

1.
A főzés előtt 24 órával beáztatjuk a babot, hogy megpuhuljon. Főzés előtt öntsük le a vizet, és mossuk át.
2.
A leveszöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk nagyobb hasábokra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a kolbászt karikázzuk.
3.
Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, végül a leveszöldségeket. Néhány percig pirítsuk, majd öntsük fel vízzel. Mehet bele a bab, a paprika, a paradicsom, a leveskocka, a fűszerek és a kolbász. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak (1-1/2 1 óra).
4.
Olajból és lisztből keverjünk rántást és adjuk a leveshez. Főzzük további 10 percig. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

2 megjegyzés: