2010. május 21., péntek

Ma semmi sem az, aminek látszik 1.: Kaporfőzelék

Gyerekként, ahogy a legtöbb gyerek, utáltam a tökfőzeléket.
Nem tudom, hogy van ez, talán egy genetikai kód, vagy valami hormonális dolog áll a háttérben, mert amint kinövi az ember a kellemetlen menzás élményeket, és elkezd saját háztartást vezetni, valahogy előbb-utóbb mégiscsak megszereti a tököt... Velem legalábbis ez történt.
A kapornak viszont mindig is nagy rajongója voltam. Volt a kertben néhány tő kapor, és egész szezonban csipkedtem róla a hajtásokat. Akkoriban leginkább salátákat ízesítettem vele. Friss uborka, paradicsom - szintén a nagyi veteményeséből - rá egy kis kapros-sós tejföl. Mennyei volt!
Tősgyökeres pestiként sosem hallottam a kaporfőzelékről. Itt, Somogyban, azonban ez egy ismert étel. Amolyan "szegény ember vízzel főz" fogás. Mint a köményleves. Szinte a semmiből állítható elő. Két csokor kapor, ennyi kell hozzá.

A kapor egyébiránt egy nagyon hasznos fűszernövény. Earl Mindell a Gyógyfüvek bibliája című könyvében ezt írja róla:
KAPOR (Anethum graveolens)
A kaprot a bibliai idők óta termesztik illatos magja miatt. A közismert fűszernövény virágos hajtásából emésztést serkentő, szélhajtó és féregűző teát lehet főzni. Szoptató anyák a bővebb tejtermelés érdekében isszák a kaporteát. A kapormagot a rossz szájszag megszüntetése céljából szokták rágni. A növény levele és termése egyaránt jelentős mennyiségű, jó illatú illóolajat tartalmaz.


Hozzávalók
2 csokor kapor

A kapor vastagabb szárait eltávolítottam, a többi felaprítottam. Nem kell túl finomra vágni! Vízben feltettem főni, só, borsot, egy csipet fűszerköményt kevertem hozzá. Amint megfőtt a kapor, rántással sűrítettem főzelékké. Legvégén egy kevés tejszínt adtam hozzá.

5 megjegyzés:

  1. Ez olyan elképesztően hangzik, hogy nem nyugszok addig, míg ki nem próbálom... :) Kaprfőzelék! Még ilyet! Már majdnem olyan, mint az én meggyes zöldbabom! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt is próbáld ki!
    Készítesz 2 evőkanál liszttel egy hígabb rántást, az aprított kapor felét beleteszed, kicsit átsütöd, majd felöntöd pici vízzel. Sózd, egy fél citrom levét csavard hozzá, aztán tejjel higítsd főzeléksűrűségűvé. A kapor másik felét tedd hozzá, forrald össze és kész. A fasírt jó hozzá, de szerintem tükörtojással a legjobb. Jó étvágyat.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Zsuzsóka, úgyis itt a kaporszezon! :)

    VálaszTörlés