2012. augusztus 19., vasárnap

Narancsos-sáfrányos sárgabarackdzsem

Nem hazudtolhatom meg magamat, még egy egyszerű baracklekvár esetén is bonyolítottam. Ilyen vagyok, a konyhában is az izgalmakat, az újdonságokat keresem…

Hozzávalók:
5 kg sárgabarack
1,5 kg cukor
1 rúd vanília
1 narancs reszelt héja
fél narancs leve
frissen reszelt szerecsendió
1-2 kávéskanál sáfrány
2 csomag 2:1 dzsemfix

A barackot néhány percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd kimagozzuk és lehúzzuk a héját. Fazékba tesszük, lecukrozzuk. A vaníliarúd belsejéből kikaparjuk a magokat,
és a rúddal együtt a gyümölcshöz adjuk. Hozzákeverjük a többi fűszert és a narancslevet, majd kis lángon, időnként megkeverve legalább egy órán keresztül főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, kihalásszuk a vanília rudat, majd botmixerrel dzsemesítjük. Legyünk nagyon óvatosak a forró lekvárral!
Visszatesszük a lángra, és belekeverjük a dzsemfixet. Folyamatosan kevergetjük, míg sűrűsödni nem kezd.
Forrón kisebb (tökéletesen tisztára mosott és megszárított) üvegekbe töltjük, és azonnal rácsavarjuk a tetőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése