2012. augusztus 24., péntek

Négysajtos zsemlék

Az új kenyér idén töltött zsemlealakban köszöntött be nálunk. Finom fűszeres-sajtos bucik reggelire, uzsonnára, de parti falatkának is kitűnőek. Én még a délutáni kávé mellé is eleszegetem…

Hozzávalók 12 darabhoz:
~300 g kenyérliszt
fél kocka friss élesztő
1,5 evőkanál olvasztott vaj
tej

cukor
négyféle sajt, reszelve (minél többféle ízt válasszunk, pl. zöldfűszeres, fokhagymás, eidami, Anikó)
1 gerezd fokhagyma
aprított petrezselyem (használhatunk más, friss zöldfűszert is, a sajtoktól függően)
1 evőkanál tejföl
kukoricadara

A tejet egy teáskanál megmelegítjük. Ne legyen túl forró! Belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre hagyjuk dolgozni.
A lisztet összekeverjük egy teáskanál sóval. Közepébe öntjük az élesztőt, az olvasztott vajat, majd puha, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk össze. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A fokhagymát nagyon finomra vágjuk vagy lereszeljük. Összekeverjük a sajtokkal, a petrezselyemmel, tejföllel lazítjuk, és ha szükséges, sózzuk.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, majd 12 egyenlő darabba vágjuk.
A kis tésztagombócokat koronggá lapítjuk, a közepükbe egy-egy teáskanálnyi sajtos tölteléket teszünk. Óvatosan újra gombócot formázunk belőle, vigyázva, hogy teljesen befedje a sajtkrémet.
Nedves kézzel egyenletes labdává alakítjuk.
Egy muffintepsi aljába kevés kukoricadarát szórunk, erre ültetjük a zsemléket.
Aranyos színűre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése