2012. augusztus 18., szombat

Gazpacho

Sokáig tartottam ettől a levestől. Furcsának tűnt, hogy hideg is, nyers is. De a nagy hőség rábírt a kipróbálásra, és igazán kellemes élményben volt részem.
Fűszeres, pikáns, szenvedélyes és üdítő. Mint egy utazás a napsütötte Costa del Sol-ra. Mint egy frissítő nyári flört…
(Ez a hideg, spanyol eredetű zöldségleves nevét a beáztatott kenyér után kapta.)

Hozzávalók:
2 közepes burgonya
2 nagy, érett paradicsom
1 piros vagy sárga húsú paprika
1 uborka
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 fokhagymás kifli vagy 2 szelet kenyér, héj nélkül
2 dl forró zöldségleves
6 dl fűszeres paradicsomlé
só, bors, petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
díszítéshez: apróra vágott hámozott, magozott paradicsom és uborka

A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
A kiflit vagy a kenyeret szintén felkockázzuk és felöntjük a forró levessel.
A zöldségeket szintén kis darabokra vágjuk, és a leveshez öntjük. Az így kapott keveréket 2-3 adagonként leturmixoljuk. Felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük a fűszerekkel, az olajjal és az ecettel.
Hozzákeverjük a burgonyát.
Lefedve legalább két órára hűtőbe tesszük.
A gazpachót apróra vágott paradicsommal, uborkával díszítjük, friss, ropogós kenyérrel vagy fokhagymás pirított zsemlekockával kínáljuk.
'99-ben valahol a Costa del Sol-on...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése