2012. március 20., kedd

Fügés-fehér csokoládés charlotte

Március 18 nálunk duplán szülinap: barátnőm és unokaöcsém is ezen a napon látta meg a délutáni-esti fényeket a Föld nevű bolygón.
Ez a felnőttes-lányos torta-variáció: előbbi jelzőt a pálinkás fügedzsem, utóbbit a rózsaszín masni jelenti.

Hozzávalók:
300 g babapiskóta
150 g aszalt füge
100 g sajtkrém
100 g fehér csokoládé
250 ml tejszín
1 csomag habfixáló-por
1 teáskanál méz
2 evőkanál porcukor
őrölt fahéj
fél citrom reszelt héja
kevés cukros tej
löttyintésnyi szilvapálinka
díszítésnek: eper, mandulaforgács, selyemszalag

A fügét felkockázzuk és kevés vízzel, mézzel, fahéjjal, citromhéjjal úgy 20 perc alatt felfőzzük. Összeturmixoljuk, belekeverjük a pálinkát és lehűtjük.
A csokoládét mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon felolvasztjuk. A tejszín a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A sajtkrémet, a megolvasztott csokoládét és a tejszínt óvatosan összeforgatjuk.
Egy 18 cm-es tortaforma alját folpackkal kibélelünk és rácsatoljuk az oldalát. A babapiskóták alját levágjuk, és kerítés-szerűen körberakjuk a forma oldalát. Az alját cukrozott, langyos tejbe mártott piskótadarabokkal borítjuk, alaposan elsimítjuk.
Erre jön a fügedzsem, majd a tejszínes, csokis sajtkrém.
Hűtőben minimum 4 órát, de akár egy napot is állni hagyjuk.
Óvatosan leemeljük a forma oldalát, és a fóliát lehúzva tortatálra csúsztatjuk.
Eperrel, mandulaforgáccsal díszítjük a tetejét, és vigyázva megkötjük körülötte a selyemszalagot.

2 megjegyzés: