Cím nincs, egy parkolóban ácsorog, és amolyan helyi Üvegtigrisként, platós autóról kínálja a világ legfinomabb hamburgerét. Becsszó! Mind a négyen, akik kóstoltuk, erre esküszünk!
Oishii!!
Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
400 g liszt
20 g friss élesztő
3 csapott evőkanál cukor
1 kávéskanál só
25 g vaj
1 tojás
1 dl meleg tej
1 dl meleg víz
Cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a sót és a vizet. Lágy tésztává dagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Újra összegyúrjuk, egyforma darabokra osztjuk és kis zsemléket formázunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen letakarva újabb fél óráig kelesztjük őket.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, majd aranybarnára sütjük a hamburgerzsemléket.
Hozzávalók a Japán-ihletésű szószhoz:
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1 dl víz
ketchup
szójaszósz
mustár
só, bors, chili
cukor
petrezselyem
1 kis paradicsom
olaj
A hagymát nagyon apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. A felét félretesszük a húspogácsához.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és sötétebb színű rántást készítünk. Hozzáadjuk a vizet és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint ketchuppal, szójaszósszal, pici mustárral, sóval, borssal, chilivel, csipet cukorral, petrezselyemmel ízesítjük, néhány percig forraljuk.
Legvégén a finomra vágott paradicsomot is a szószba keverjük.
Hozzávalók a húspogácsához:
300 g darált marhahús
dinsztelt hagyma (amit félretettünk a szósznál)
1 tojás
1 teáskanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
őrölt gyömbér
reszelt szerecsendió
őrölt kömény
vaj és olaj a sütéshez
A hozzávalókat összedolgozzuk, nyolc kisebb pogácsává formázzuk, és kevés vaj-olaj keveréken szaftosra grillezzük.
Továbbá:
reszelt sajt
jégsaláta
ecetes uborka
majonéz
szójaszósz
A hamburgerzsemléket félbevágjuk, serpenyőben picit megpirítjuk. Az alsó felüket meglocsoljuk szójaszósszal. Erre jégsaláta kerül, majd a hamburger, reszelt sajt, egy adag szósz, ecetes uborka, végül majonéz.
Burgonyachips-szel kínáljuk.
Karatsu kastély |
Hú de megenném most... akár platóról is. :))
VálaszTörlésJapán úgyis itt van a szomszédban! ;))
VálaszTörlés(és milyen csodaszép lehet cseresznyevirágzás idején!!)
Mérlegelem, mi legyen: elmenjek, vagy készítsek egy silány utánzatot ;-)
VálaszTörlésÉrdekes, a japánok nem tesznek a húspogácsába vesefaggyút?
Silány utánzat készítése semmiképp sem javasolt! Csak kiváló ízekkel érdemes próbálkozni. :)
VálaszTörlésA vesefaggyús kérdést passzolom, nálam japán-ügyben jártasabb embert kell megkérdezned.