2012. március 31., szombat

Platós hamburger Japánból

Ha véletlenül Japánban járunk, azon belül is Kijusú szigetén, Saga prefektúrában és épp Karatsu felé vesszük az irányt, feltétlen álljunk meg az út menti hamburgeresnél.
Cím nincs, egy parkolóban ácsorog, és amolyan helyi Üvegtigrisként, platós autóról kínálja a világ legfinomabb hamburgerét. Becsszó! Mind a négyen, akik kóstoltuk, erre esküszünk!
Oishii!! 

Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
400 g liszt
20 g friss élesztő
3 csapott evőkanál cukor
1 kávéskanál só
25 g vaj
1 tojás
1 dl meleg tej
1 dl meleg víz

Cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a sót és a vizet. Lágy tésztává dagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Újra összegyúrjuk, egyforma darabokra osztjuk és kis zsemléket formázunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen letakarva újabb fél óráig kelesztjük őket.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, majd aranybarnára sütjük a hamburgerzsemléket.

Hozzávalók a Japán-ihletésű szószhoz:
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1 dl víz
ketchup
szójaszósz
mustár
só, bors, chili
cukor
petrezselyem
1 kis paradicsom
olaj

A hagymát nagyon apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. A felét félretesszük a húspogácsához.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és sötétebb színű rántást készítünk. Hozzáadjuk a vizet és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint ketchuppal, szójaszósszal, pici mustárral, sóval, borssal, chilivel, csipet cukorral, petrezselyemmel ízesítjük, néhány percig forraljuk.
Legvégén a finomra vágott paradicsomot is a szószba keverjük.

Hozzávalók a húspogácsához:
300 g darált marhahús
dinsztelt hagyma (amit félretettünk a szósznál)
1 tojás
1 teáskanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
őrölt gyömbér
reszelt szerecsendió
őrölt kömény
vaj és olaj a sütéshez

A hozzávalókat összedolgozzuk, nyolc kisebb pogácsává formázzuk, és kevés vaj-olaj keveréken szaftosra grillezzük.

Továbbá:
reszelt sajt
jégsaláta
ecetes uborka
majonéz
szójaszósz

A hamburgerzsemléket félbevágjuk, serpenyőben picit megpirítjuk. Az alsó felüket meglocsoljuk szójaszósszal. Erre jégsaláta kerül, majd a hamburger, reszelt sajt, egy adag szósz, ecetes uborka, végül majonéz.
Burgonyachips-szel kínáljuk.

Karatsu kastély

4 megjegyzés:

  1. Hú de megenném most... akár platóról is. :))

    VálaszTörlés
  2. Japán úgyis itt van a szomszédban! ;))
    (és milyen csodaszép lehet cseresznyevirágzás idején!!)

    VálaszTörlés
  3. Mérlegelem, mi legyen: elmenjek, vagy készítsek egy silány utánzatot ;-)
    Érdekes, a japánok nem tesznek a húspogácsába vesefaggyút?

    VálaszTörlés
  4. Silány utánzat készítése semmiképp sem javasolt! Csak kiváló ízekkel érdemes próbálkozni. :)
    A vesefaggyús kérdést passzolom, nálam japán-ügyben jártasabb embert kell megkérdezned.

    VálaszTörlés