2012. március 25., vasárnap

Profiterol chianti-zselével, fehér csokis öntettel

Ebben a receptben összecsúszott a tér és az idő. Ugyanis az égetett tészta receptjét az örökség szakácskönyvből vettem, a chianti-zselét Toszkánából kaptam, a fehér csokis öntet pedig egy tavalyi pohárkrémből került ide.
Ez a fánktészta kicsit sűrűbb, töményebb, mint amit eddig készítettem, de a könnyű töltelék és a krém ellensúlyozta a tömörséget.

Hozzávalók 30 darabhoz (10 adag):
250 ml tej
6 tojás sárgája
70 g vaj
140 g liszt
csipet só
tölteléknek:
borzselé vagy fanyarabb lekvár
öntethez:
1 tábla fehér csoki
1/2 csomag tejszínízű pudingpor
250 ml tej
200 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
díszítésnek:
fehér csoki-forgács

250 ml tejet, a vajat és a sót felforraljuk. Rögtön beleszórjuk a lisztet, és jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós.
Levesszük a tűzről, kevergetve hűtjük, majd egyesével belekeverjük a tojássárgákat.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre 30 darab kis gömböt formázunk.
Forró sütőben 5 percig sütjük, majd csökkentjük a hőfokot, és aranysárgára sütjük a fánkokat. Miután készen vannak, 5 percig még a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk pihenni.
A pudingot előírás szerint elkészítjük a tejjel, és még forrón beletördeljük a fehér csokit. Kihűtjük.
A porcukort és a tejszínt közepesen kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a pudingos csokoládét.
A fánkokat félbe vágjuk, megtöltjük a zselével, majd hármasával elosztjuk kis tálkákban. Krémet kanalazunk rá, hogy minden fánkot befedjen, mert a krém alatt puhul meg a tészta. Tetejére fehér csokoládé forgácsot szórunk. (Egy tábla csokoládéból zöldséghámozóval tudunk ilyet készíteni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése