2012. március 22., csütörtök

Házi sodort tészta lazaccal, kapribogyóval

Imádom a tömör, laktató házi tésztát. A boltit kifőzni természetesen sokkal egyszerűbb, de közelébe sem ér a frissen gyúrtnak.
Ezekhez a tésztákhoz a könnyebb, lazább szószok illenek. Sima paradicsommártással, bazsalikommal, reszelt parmezánnal talán a legfinomabb, de nem lehet mindig paradicsomos tésztát enni, ugye?!

Hozzávalók 2 főre:
~250 g liszt
1 tojás
hideg víz
pici só

75 g füstölt lazac
1-2 teáskanál kapribogyó
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1 gerezd dundi fokhagyma
tej
só, bors, petrezselyem, citrom

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és rugalmas, nem ragacsos, kissé kemény tésztává gyúrjuk. Negyed-fél órát pihentetjük, addig még szikkad egy kicsit. Tésztagéppel 6-os fokozatig nyújtjuk, majd a metélt-fokozaton is keresztültekerjük. (Ha nincs tésztagépünk macerásabb: először deszkán nyújtsuk minél vékonyabbra, majd éles késsel metéljük.)
A metélteket egyesével sodorjuk: a két végénél fogjuk össze, tekerjük meg, hajtsuk félbe, majd újra sodorjuk össze. Igyekezzünk egyforma darabokat gyártani.
Sós, lobogó vízben főzzük ki a tésztát.

A mártáshoz hevítsük fel a vajat, dinszteljük meg benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a lisztet és néhány percig kevergessük. Öntsük fel tejjel, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel. Laza mártássá hígítsuk. Keverjük bele a felcsíkozott füstölt lazacot, a kapribogyót és két perc összemelegítés után zárjuk le. (Főzni nem kell.)
Tálaláskor a mártásra facsarjuk egy kevés citromlevet.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyi vagy! Imádom a házi tésztát. És meg is kívántam rendesen. Nem maradt?! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi!
    De, maradt.. Félúton ütköztetjük az édes bucival? ;)

    VálaszTörlés