2012. március 1., csütörtök

HÁTUSZONY: Grillezett lazac joghurtos lencsesalátával

Jamie Oliver ihletésű fogás lett a Halak menüsor főétele.

Hozzávalók 4 személyre:
- a grillezett lazachoz:
4×225 grammos lebőrözött, kiszálkázott lazacfilé
4 szelet füstölt, nyers sonka (én most bacon-nel helyettesítettem)
friss kapor és petrezselyem
1 citrom leve
olívaolaj
só, bors
30 g vaj
 
A halat felhasználás előtt egy éjszakára (vagy legalább 3 órára) olívaolaj és citromlé keverékébe pácoljuk. Kivesszük a pácléből, lecsepegtetjük. Sózzuk, borsozzuk és mindkét oldalát megszórjuk a felaprított zöldfűszerekkel. A halszeleteket sonkába tekerjük és vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük. A szeletekre mehet még egy-egy darabka vaj, és sütőben, nagy lángon 15 perc alatt megsütjük.

- a joghurtos lencsesalátához:
400 g-os lencsekonzerv vagy ugyanennyi főtt lencse
fél fej vöröshagyma
só, bors
citromlé
olívaolaj
petrezselyem
fél pohár joghurt
2 evőkanál tejföl

A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, kevés olajon megdinszteljük. Ráöntjük a lecsepegtetett lencsét, felöntjük egy kevés vízzel és összemelegítjük. Főzni nem kell! Leöntjük a vizet róla és még melegen sózzuk, borsozzuk, összekeverjük olívaolajjal, citromlével. Ez utóbbit ne sajnáljuk belőle.
Kihűtjük, majd hozzákeverjük a sóval, petrezselyemmel ízesített, tejföllel vegyített joghurtot.

- a brokkolis burgonyahabhoz:
6 közepes krumpli
ugyanannyi brokkoli

vaj
forró tej

Úgy készül, mint a hagyományos burgonyapüré, csak brokkolival "zöldítjük".
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A brokkolit rózsáira szedjük, majd bő, sós vízben a krumplival együtt puhára főzzük. Leszűrjük, és még forrón vajjal, tejjel összetörjük. Kóstoljuk meg, és ha kell, adjunk hozzá még egy kevés sót. Kézi habverővel krémes állagúra keverjük.

Tálalásnál citromkarikát és kapribogyót adjunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése