2012. március 1., csütörtök

FAROKUSZONY: Mangós rizstorta

Trópusi gyümölcs és marcipán trópusi halacska volt a Halak menüsor fináléja.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
2 tojásból sütött narancsos piskótalap
1 nagy, érett mangó
1 narancs leve
75 g rizs
1/2 zacskó tejszínízű pudingpor
2 dl tej + a rizshez
1 rúd vanília
tortazselé (fehér)
1 evőkanál vaj
200 ml tejszín
cukor, ízlés szerint
csipet só

A rizshez képest kétszeres mennyiségű tejet és egyszeres mennyiségű vizet csipet sóval, vaníliarúddal felforralunk. Beleszórjuk a rizst és puhára, krémesre főzzük. Kivesszük a vaníliát, egy evőkanál cukorral ízesítjük, végül belekeverjük a vajat.
A pudingport előírás szerint 3 evőkanál cukorral és 2 dl tejjel elkészítjük.
A rizst és a pudingport óvatosan összeforgatjuk, kihűtjük.
A mangót meghámozzuk, magját eltávolítjuk és felkockázzuk. A narancslevet és a mangókockákat egy lábosba tesszük, felforraljuk, két percig főzzük, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt rizshez keverjük.
A piskótalapot kettévágjuk és következik a torta összeállítása.
A sütőformát összekapcsozzuk, alufóliával körbetekerjük. A tortabevonó zselét a mangó leszűrt levével és az előírás szerinti mennyiségű vízzel elkészítjük, majd amikor dermedni kezd, a tortaforma aljába öntjük. Jöhetnek bele a gyümölcskockák, ügyeljünk rá, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Befedjük az egyik piskótalappal.
Rákenjük a rizses-tejszínes krémet, majd a másik piskótalap következik.
Legalább 3 órát, de akár egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük.
Műanyagkéssel óvatosan körbevágjuk, tálcát vagy tortatálat fektetünk a forma aljára és megfordítjuk. Lekapcsozzuk a formát és a torta már tálalható is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése