Dunede indiai rizspudingját "töltöttem újra".
Szeretem a tejberizst, de egy kamaszkori tejberizs-baleset óta nemigen próbálkoztam vele. De ez a verzió tökéletes! Krémes, selymes, picikét fűszeres... Olyan komoly függőséget okoz, hogy három nap alatt a második adagon vagyok túl...
Hozzávalók:
75 g rizs
1 l tej
2 evőkanál vaj
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
4 evőkanál cukor
2 evőkanál mandulaforgács
csipet só
300 g fagyasztott meggy
2 evőkanál vaníliás cukor
2 lap zselatin
A megmosott, lecsepegtetett rizst a vajon opálosra pirítjuk (2-3 perc), felöntjük tejjel, csipet sóval, vanília- és fahéjrúddal ízesítjük, majd kis lángon, néhányszor átkeverve 40 percig főzzük. Legvégén hozzáadjuk a 4 evőkanál cukrot és a mandulát, pár perc múlva lezárjuk a tüzet. A lábosban hagyjuk hűlni, tovább fog sűrűsödni. Néhány óra pihenés után (vagy másnap) az igazi.
A meggyzseléhez a gyümölcsöt kimagozzuk, kevés vízzel és vaníliás cukorral összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. A lapzselatint öt percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a meggyhez keverjük. Ezt is lehűtjük.
Rétegezve tálaljuk.
2012. március 6., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
-
Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Mos...
-
Kreatív blogger lettem! Nagyon köszönöm Szemirámisznak (akinek ugyebár van egy függőkertje, és ő maga a világ egyik csodája) és Duendének ...
-
Közeledik a tavasz, és én is csatlakozom a költözőmadarakhoz... Hosszas mérlegelés, vívódás után úgy döntöttem, a Levin módra blog egy új...
Hű de guszta! A héten kénytelen leszek én is főzni egy adaggal! :)
VálaszTörlésJé, nem csak függőséget okoz, de ragályos is!! :))
VálaszTörlésHú, ez eszméletlen jól hangzik! Nagyon szeretjük a tejberizst, és ez az ízesítés nekünk is tuti bejönne. Úgyhogy recept mentve! :)
VálaszTörlésSzemi, én amióta megkóstoltam, ipari mennyiségben fogyasztom. :)
VálaszTörlésMost jutottam oda, hogy elkészítsem... De a múltkor nem olvastam el elég alaposan a receptet, így nem kérdeztem rá, viszont most meglepődtem, hogy ilyen kevés rizs kell 1 liter tejhez? Nem tudtam, mitévő legyek, ezért inkább többet raktam bele, így már inkább lett klasszikus tejberizs...
VálaszTörlésViszont az ízesítése nagyon finom! Rebarbarát sütöttem a tetejére, mézzel, fahéjjal. :)
Legközelebb próbáld ki a recept szerinti rizsmennyiséggel. Sokkal krémesebb, mint a klasszikus, hazai tejberizs. Teljesen szét kell főnie benne. :)
VálaszTörlésBiztosan megcsinálom úgy is! :)
VálaszTörlésTe miben készíted,hogy nem ragad le? Most egy teflonos wok-serpenyőben főztem, hát nem épp erre van kitalálva a formája, de csak ez volt, amiben elfért, és reméltem,hogy nem fog leégni. Nem égett le, de a vége felé azért már kezdett odakapódni. :)
Én egy vastagabb aljú fazékban főztem. Egy picit leragadt az alja nekem is. Gyakran kell kevergetni.
VálaszTörlés